menu

Echte Karel Appels aan de muren van Hotel Bergse Bossen!

Expositie van Circusserie van Karel Appel en ‘Portraits of Contemporary Circus’ van fotografe Vera Claessen

Bergse Bossen stelde een unieke, nooit eerder vertoonde kunstexpositie samen, met als thema ‘The Art of Circus’. Twintig kleurrijke werken uit Karel Appels  vormen een bijzonder contrast en tegelijkertijd ook een fascinerende eenheid met de zwart-wit werken van fotografe Vera Claessen.

Karel Appel
Karel Appel (1921 – 2006) is een van de beroemdste Nederlandse kunstenaars ooit. In 1948 was hij betrokken bij de oprichting van de kunstenaarsstroming CoBrA waarmee hij veel furore maakte. Bergse Bossen is dan ook zeer vereerd dat zij houtsnedes/litho’s uit zijn beroemde Circusserie ten toon mag stellen. De litho’s uit de Circusserie uit 1978 behoren tot één van de meest bijzondere series vervaardigd door Karel Appel. Werken uit deze serie zijn dan ook wereldwijd opgenomen in private en openbare kunstcollecties.

Vera Claessen
Fotografe Vera Claessen kreeg de gelegenheid om achter de coulissen van deze podiumkunst te kijken en portretteerde 2 jaar lang internationale iconen van het hedendaagse circus. De serie werd eerder al gepresenteerd gelijknamige het boek ‘Portraits of Contemporary Circus’ (2016) en vormden het onderwerp van verschillende tentoonstellingen in 2016, met als titel ‘L’histoire d’un type’. Ook haar werken zijn nu te bezichtigen in Hotel Bergse Bossen!

Gecombineerde expositie Vera Claessen en Karel Appel
De Circusserie van Appel en de ‘Portraits of Contemporary Circus’ van Claessen; de link was snel gelegd en de betrokken partijen waren direct enthousiast. Het resultaat: de unieke combinatie-expositie ‘The Art of Circus’!

De houtsnedes van Karel Appel en foto’s van Vera Claessen hangen verspreid door de gangen en openbare ruimtes van Bergse Bossen en zijn (gratis) te bezichtigen èn te koop (!) van 2 december 2017 tot 1 maart 2018.