menu
Laden Evenementen

Bijzondere expositie van kunstenaar Ans Wortel

8 juni- 11:00 - 18 november- 17:00
| Gratis

Prachtige werken van de excentrieke kunstenaar Ans Wortel in Kranenburgh Bergen & Hotel Bergse Bossen

 

Begin jaren ’60 was ze daar plotseling: de Amsterdamse kunstenaar Ans Wortel (1929-1996). Nog nauwelijks bekend, won ze in 1963 de Prix de la Jeunesse in Parijs voor haar grafische werk. Het Franse blad Le Monde plaatste afbeeldingen van haar gouaches, vervolgens kochten grote musea haar werk aan en volgden er exposities in binnen- en buitenland. Niet verwonderlijk dus dat deze eigenzinnige kunstenares, met haar bohemien levensstijl, in korte tijd uitgroeide tot een bekende Nederlander.

Bergse Bossen is dan ook vereerd expositieruimte te mogen zijn voor een tentoonstelling van het indrukwekkend werk van Ans Wortel. Van 8 juni tot en met 18 november 2018 sieren circa 100 van haar olieverven op doek en paneel, gouaches en etsen de muren in de gangen, de lobby, lounge en het Grand Café van het hotel in Driebergen. Een waardige en intrigerende opvolger van de drukbezochte Herman Brood expositie.

Autobiografisch
De vrijgevochten Ans Wortel vestigde zich in de jaren vijftig in Amsterdam en stortte zich daar in het uitbundige uitgaansleven. In de cafés en terrassen rondom het Leidseplein ontmoette ze kunstenaars als Lucebert, Remco Campert, Gerrit Kouwenaar en Karel Appel. Maar waar haar vakbroeders de vernieuwing zochten in abstracte kunst, bleef zij trouw aan de figuratie. Ze maakte talloze schilderijen, collages, monotypen en tekeningen en schreef en dichtte over alles wat op haar pad kwam.

Wortels schilderijen tonen vaak forse, stoere vrouwen, met grote handen en ogen, omgeven door surrealistische landschappen. Haar schilderijen en grafiek werden in de jaren 1970 bejubeld door critici. In haar sterk autobiografische werk toonde ze zich openhartig als vrouw, als moeder, als minnares, als rebelse dichter, maar vooral als een kunstenaar, wat enorm in de smaak viel. Haar doorrookte stem, bijzondere verschijning en onaangepaste levensstijl spraken tot ieders verbeelding. Ans Wortel werd dan ook veelvuldig gevraagd in radio- en tv-programma’s en verscheen in menig artikel in krant, week- en maandbladen.

Jongere zus Rik Wortel opende expositie
Niemand minder dan Rik Dekker-Wortel, de jongere zus van Ans en zelf ook kunstenaar, opende vrijdag 8 juni de tentoonstelling in Bergse Bossen. Ook de andere zus, Wil Wortel, was bij de opening aanwezig. Bovendien gaf Rik Wortel na de opening hoogstpersoonlijk een rondleiding langs de werken van Ans.

Toegang gratis en werken zijn te koop
De tentoonstelling is gratis te bezoeken, dus wandel gerust binnen.  Ook interessant om te weten: alle kunstwerken zijn te koop. Vraag gerust om een lijst met de werken en de bijbehorende prijzen bij onze hotelreceptie.

Kunstarrangement

Speciaal voor deze bijzondere expositie heeft Hotel Bergse Bossen een mooi hotelarrangement samengesteld. Liefhebbers kunnen een bezoek aan de expositie combineren met een heerlijk weekend fietsen en wandelen in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Kijk hier voor het Tweedaags Ans Wortel hotelarrangement.

 

Nog meer Ans Wortel

Voor de échte fans is er óók nog een mooie tentoonstelling te zien in de villa van Museum Kranenburgh te Bergen NH, de plek waar ze twintig jaar gewoond en gewerkt heeft.