menu
Laden Evenementen

Bijzondere expositie van kunstenaar Corneille

9 oktober, 2018- 08:00 - 30 maart, 2019- 17:00

Prachtige werken van kunstenaar Corneille in Hotel Bergse Bossen

Corneille (Luik, 1922 – 2010)

Guillaume Cornelis Beverlo, beter bekend als Corneille (3 juli 1922), werd geboren in het Belgische Luik, als kind van Nederlandse ouders. Hoewel grotendeels autodidact, volgde hij tussen 1940 en 1942 toch kunstcursussen aan de Amsterdamse Academie. Hier raakte hij bevriend met medestudent Karel Appel. Corneille volgde aan de academie lessen in tekenen en etsen, maar het schilderen heeft hij zichzelf aangeleerd. Kunstenaars als Matisse, Picasso en Klee waren zijn grote inspiratiebronnen. Corneille groeide uiteindelijk uit tot één van de populairste Nederlandse schilders van zijn tijd. Zijn  werk geniet ook grote internationale bekendheid.

Bergse Bossen is dan ook heel blij expositieruimte te mogen zijn voor een tentoonstelling van het indrukwekkend werk van Corneille. Van 9 oktober 2018 tot en met eind maart 2019 sieren circa 80 van zijn prachtige, kleurrijke werken de muren in de gangen, de lobby, lounge en het Grand Café van het hotel in Driebergen.

CoBrA
In 1946 hield Corneille zijn eerste solotentoonstelling in Groningen en in 1948 richtte hij CoBrA op, samen o.a. met Karel Appel, Constant en Pierre Alechinsky. In hetzelfde jaar is hij ook één van de oprichters van de Nederlandse Experimentele Groep, waarvan ook Anton Rooskens lid is.
Naast zijn activiteiten als oprichter van CoBrA en de Nederlandse Experimentele Groep, maakte Corneille met zijn vrouw, fotografe Henny Riemens, inspirerende reizen naar onder andere Hongarije, Noord-Afrika, Amerika, Japan en Brazilië. In 1950 vestigden zij zich in Parijs, waar Corneille deelnam aan verschillende tentoonstellingen. Vanaf de late jaren zestig kreeg Corneille’s werk (schilderijen, gouaches en tekeningen) een meer figuratief karakter en traden de grote kleurvlakken op de voorgrond. In een lyrische stijl, die hij niet meer verlaten zou, verhaalde de kunstenaar van wat hij gezien en meegemaakt had. Hij schilderde visioenen van tropische landschappen en tuinen, bevolkt door planten, dieren en vrouwen.

Recordopbrengst
Corneille groeide uit tot een van de populairste Nederlandse schilders van zijn tijd. Zijn werk genoot, en geniet nog steeds, een grote internationale bekendheid. Bij het grote publiek is Corneille ook bekend vanwege de commerciële producten die van zijn toegankelijke en kleurrijke stijl zijn gemaakt, zoals dassen, pennen en cd-hoezen. E.e.a. heeft hem geen windeieren gelegd; zijn kunstwerk ‘Au sein de désert, il y a encore de la place pour les yeux’ (1949) heeft bij een veiling in Kopenhagen (2006) € 281 000,- opgebracht. Nog nooit is voor een van Corneille’s werken een dergelijk bedrag betaald.

Pindakaas en hagelslag 
De werken die in Bergse Bossen hangen zijn eigendom van kunstverzamelaar Boudewijn Hiltermann. Vijfendertig jaar geleden ontmoetten Corneille en Hiltermann elkaar tijdens een tentoonstelling. Deze ontmoeting ontwikkelde zich, met name de laatste 10 jaar van het leven van de kunstenaar, tot een bijzondere vriendschap. Iedere twee à drie weken bracht Hiltermann een bezoek aan zijn creatieve vriend in diens huis ten noorden van Parijs, met in zijn koffer pindakaas en hagelslag en zelfs eenmaal een poffertjespan om poffertjes te kunnen bakken, omdat Corneille hier zo dol op was en miste in Frankrijk.

FOTO: met de klok mee: Corneille | werk van Corneille aan muur in Bergse Bossen | Boudewijn Hiltermann en Corneille tijdens het signeren van enkele kunstolifanten | een gang in Bergse Bossen met werken van Corneille | 2009: Boudewijn Hiltermann en zijn vrouw Hilly vieren Corneille ‘s voorlaatste verjaardag met diens vrouw Natasja en hun zoon Dimitri, in de tuin van Corneille ‘s huis in Villiers Adam in Frankrijk | nog een werk aan één van de muren van Bergse Bossen

 

Grafische weergaven
De gezondheid van de oude Corneille ging echter langzaam maar zeker achteruit en de kunstenaar was op den duur niet meer in staat om nieuwe schilderijen te maken. Omdat er toch inkomsten gegenereerd moesten worden, om in het levensonderhoud en de verzorging van Corneille te voorzien, hielp Boudewijn Hiltermann Corneille en diens vrouw Natasja aan inkomsten. De schilderijen die de kunstenaar in eigen bezit had, konden namelijk gebruikt worden om een grafische weergave van te maken; een litho, zeefdruk of een gravure. Deze werden door Corneille en Natasja gecontroleerd op kwaliteit en bij akkoord stuk voor stuk gesigneerd door Corneille zelf. Enkelen hiervan hangen ook in Bergse Bossen. Drie grote kunstolifanten voor de Olifantenparade (een grootse openluchttentoonstelling met als doel het redden van de met uitsterven bedreigde Aziatische olifant) zijn de laatste werken die Corneille voltooide. Eén van de drie polyester olifanten van Corneille ging, tijdens de veiling, van de hand voor maar liefst €68.000,-. Corneille zelf was niet bij de veiling aanwezig: hij overleed helaas drie dagen voor de veiling van start ging. Hij overleed op 5 september 2010, op 88 jarige leeftijd, en werd begraven op de begraafplaats in Auvers-sur-Oise, waar in 1890 ook Vincent van Gogh werd begraven.

Boudewijn Hiltermann was één van de zeer weinige bezoekers die Natasja in die laatste jaren nog toeliet bij haar echtgenoot. Rondom het overlijden van haar man vroeg zij Hiltermann ook om op te treden als woordvoerder van de familie.

Toegang gratis en werken zijn te koop
De tentoonstelling is gratis te bezoeken, dus wandel gerust binnen!  Alle kunstwerken zijn te koop. Daarnaast zijn er diverse Olifant-sculpturen te koop uit een beperkte oplage (in twee formaten), maar ook leuke Corneillekussentjes en diverse kalenders met daarin prachtige, keurrijke platen van de schilder. Leuk om zelf in te lijsten! De kalenders en kussens kosten slechts € 5,00 per stuk.

Vraag gerust om een lijst met de werken en de bijbehorende prijzen bij onze hotelreceptie.

Nog meer Corneille?
In het Stedelijk Museum Schiedam is momenteel ook een overzichtstentoonstelling van Corneille te bezichtigen.