menu
Laden Evenementen

Nieuwe expositie Anton Heyboer

6 januari- 08:00 - 30 juni- 17:00
| Gratis

Expositie Anton Heyboer

 

Het is in 2020 precies 15 jaar geleden dat de kunstenaar Anton Heyboer overleed. Zijn collectie is, 15 jaar later, echter nog steeds springlevend. Voor Heyboerkunst-verzamelaars Willy en Trees van Kleef en Buitenplaats De Bergse Bossen (voorheen Hotel Bergse Bossen) een mooi moment om een prachtige overzichtstentoonstelling te maken.

De tweelingzussen exposeerden 4 jaar geleden ook al bij Buitenplaats De Bergse Bossen met werken van Anton Heyboer. Maar dit was vooral met later werk van de kunstenaar. De huidige expositie omvat ook etsen, tekeningen, gouache en werken op linnen.

De Twin Collectie
Zoals Heyboer zelf voor zijn dood aangaf, bezitten de tweelingzussen Willy en Trees van Kleef de grootste en mooiste verzameling van zijn werken. Deze unieke verzameling, bekend onder de naam ‘Twin Collectie’ is bij Bergse Bossen vrij toegankelijk. Inspirerend dus als ‘break’ tijdens een vergaderdag maar ook reden op zich om Buitenplaats De Bergse Bossen te bezoeken en rond te struinen in de galerie-achtige opzet. De beroemde ‘twins’ hebben zelf de selectie samengesteld en ook de inrichting van de ruimtes nemen zij voor hun rekening.

De liefde voor het verzamelen van de werken van Heyboer begon jaren geleden. Trees van Kleef en Willy Nijman kochten ooit een werkje van Heyboer in de galerie van Petra, de vijfde bruid van Anton Heyboer. Dit bleek een schot in de roos, want de ‘twins’ keerden steeds vaker terug om werken van Heyboer te kopen. Al snel viel het ook Anton Heyboer zelf op dat zij zoveel kochten. In 2004 besloot hij hen te ontmoeten. Waarna meer bezoeken volgden, waarbij Heyboer veel vertelde over zijn leven. De zussen hebben in de loop der jaren een omvangrijke verzameling vergaard. Volgens Heyboer de grootste en mooiste verzameling van zijn werken. Deze moesten getoond worden. Dit gebeurde in 2005. 120 kunstwerken vonden hun weg naar Slot Zeist waar Anton Heyboer er zelf helaas geen getuige meer van mocht zijn. Op 9 april, de dag dat de werken afgeleverd werden, overleed hij op 81-jarige leeftijd.

Tekst en uitleg van de Tweeling zelf

Op zondag 12 januari, om 13.00 uur en om 15.00 uur, geven Trees en Willy van Kleef zelf rondleidingen en daarmee een unieke kijk op het werk en de kunstenaar. De rondleidingen zijn vrij toegankelijk. Een absolute aanrader voor hotelgasten en andere geïnteresseerden!

De werken van Anton Heyboer zijn nog tot en met juni 2020 te zien bij Buitenplaats De Bergse Bossen.

Bedrijven of groepen kunnen een rondleiding aanvragen, door een mail te sturen naar de dames Van Kleef: treeswilly@ziggo.nl. (Ook bij interesse tot aankoop van een werk kan via mail contact worden opgenomen)