menu
Laden Evenementen

Kunstexpositie Herman Brood

4 maart - 2 juni
| Gratis
De familie - Herman Brood

Herman Brood: zanger, pianist, acteur, auteur èn… kunstschilder.

 

Van 4 maart tot en met zondag 2 juni 2018 hangt Hotel Bergse Bossen vol met bijzondere werken van Herman Brood. 
Zeventien jaar na zijn dood galmt zijn naam nog luid na in de wereld van muziek, kunst en cultuur. Het is dan ook vol trots en enthousiasme dat Hotel Bergse Bossen haar gangen, lobby, lounge en Grand Café heeft ingericht als galerie, ten behoeve van een zeer grote en exclusieve Herman Brood expositie.  De expositie bestaat uit schilderijen (acryl/doek), tekeningen, zeefdrukken en giclees (een speciale druktechniek). 

Multitalent
Herman Brood werd op 5 november 1946 geboren in Zwolle. Hij ontwikkelde zich tot een intelligente jongeman, met twee grote liefdes: pianospelen en tekenen. In 1964 ging hij naar de Kunstacademie in Arnhem. Hoewel Herman het hier maar een paar maanden volhield, betekende dit wel de start van zijn muzikale carrière. Zijn grootste successen boekte hij met zijn Wild Romance band, ondertussen een leven leidend vol ups, downs, sex, drugs en rock & roll.

Brood bleek een multitalent. In de jaren 80/90 acteerde hij in een toneelstuk en een speelfilm, trad eind jaren negentig samen met Bart Chabot en Jules Deelder op in het theater en werd ook steeds actiever als kunstschilder. Het liefst werkte hij op groot formaat en met felle kleuren, in de traditie van de CoBrA beweging.

Herman als kunstenaar
Wanneer het succes van “Saturday Night” niet meer wordt geëvenaard, stort Brood zich op het schilderen.  Zijn schilderijen en zeefdrukken zijn heel herkenbaar; Herman werkte graag met dikke zwarte lijnen en kleurde zijn werken in met primaire kleuren. De keuze voor primaire kleuren kwam grotendeels voort uit noodzaak, omdat hij kleurenblind was. Herman gebruikte verfrollers, spuitbussen en viltstiften en maakte zo in hoog tempo zijn schilderijen. Ook voegde hij vaak teksten toe aan zijn werk. De handtekening ‘brood’ vormt veelal een opvallend onderdeel van het schilderij. Ondanks het heldere kleurgebruik en de soms komische teksten ogen de schilderijen van Brood enigszins triest.

Het is geen geheim dat Herman Brood tijdens zijn creatieve uitspattingen vaak behoorlijk onder invloed van verdovende middelen verkeerde. Zijn openhartige uitspraken in de pers over seks en drugsgebruik maakte hem tot bekendste harddrugsgebruiker in Nederland. Hij genoot van alle aandacht en van zijn rol als ‘nationale knuffeljunk’. Echter door het gebruik van alle genotsmiddelen was zijn lichaam tegen 2001 volledig op. Brood besloot dat het mooi was geweest en nam zelf het heft in handen: op 11 juli 2001 sprong hij van het Amsterdamse Hilton Hotel. Nederland verbijsterd achterlatend.

Tentoonstellingen
Herman Brood was inmiddels een icoon in de wereld van muziek, kunst en cultuur, maar zijn werk was nooit museaal erkend. Dit veranderde na zijn overlijden. In 2002 was in het Cobra Museum in Amstelveen een eerste overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien, met daarnaast foto’s gemaakt door zijn vriend de fotograaf Anton Corbijn. In 2005 werd in Wageningen een Herman Brood-museum geopend. Van november 2006 tot en met januari 2007 werd het volledige atelier van Herman tijdelijk overgeplaatst vanuit Amsterdam naar het Groninger Museum, in het kader van de première van de film Wild Romance. Medio 2014 was er in het Willem Van Haren Museum in Heerenveen een tentoonstelling. Deze expositie omvatte vooral schilderijen uit de collectie van Hermans manager Koos van Dijk. In het Jan van der Togt Museum in Amstelveen hingen de werken van Brood tot twee keer toe, waarvan de laatste keer in 2016. En in april 2017 werd in Zwolle de Herman Brood Experience geopend, waar de bezoeker middels zijn werken, foto’s, voorwerpen, film en geluid een inkijkje krijgt in het leven van de in Zwolle geboren artiest.

Expositie bij Bergse Bossen

Hotel Bergse Bossen is enorm trots op haar plekje in deze indrukwekkende rij Brood-tentoonstellingen.
De werken van Herman Brood hangen verspreid door de gangen en openbare ruimtes van Bergse Bossen en zijn (gratis!) te bezichtigen. Alle werken zijn te koop. Wandel dus rustig binnen! De tentoonstelling duurt van 4 maart tot en met 2 juni 2018.