menu
Laden Evenementen

Kunstexpositie ‘The Art of Circus’

2 december, 2017 - 28 februari, 2018
| Gratis

Unieke kunstexpositie Karel Appel en Vera Claessen 

 

Voor het eerst sinds jaren is er geen traditioneel Kerst- of Wintercircus in de wijde omtrek van Utrecht.. Maar Bergse Bossen biedt wel een heel bijzonder en nooit eerder vertoond alternatief:  Zij stelde namelijk een unieke kunstexpositie samen, met als thema ‘The Art of Circus’. Twintig kleurrijke werken uit Karel Appels beroemde Circusserie vormen een bijzonder contrast en tegelijkertijd ook een fascinerende eenheid met de zwart-wit werken van fotografe Vera Claessen. Haar ‘Portraits of Contemporary Circus’ bestaat uit een prachtige serie portretten van hedendaagse, internationale circusartiesten. Van 2 december 2017 tot 1 maart 2018 kunnen (kunst)liefhebbers in de gangen, de Lounge en het Grand Café van Bergse Bossen dus uitgebreid circussfeer komen snuiven!

Fotografe Vera Claessen

Het hedendaagse circus is een mix van circuskunsten, muziek, dans en drama. Fotografe Vera Claessen kreeg de gelegenheid om achter de coulissen van deze podiumkunst te kijken en portretteerde 2 jaar lang internationale iconen van het hedendaagse circus. “Ik zag de artiesten optreden en ontmoette ze later als privépersonen tijdens repetities en bij artiesteningangen.”, vertelt Vera. Het is die dubbele identiteit die de portretten van de circusartiesten zo intrigerend maakt. De serie werd eerder al gepresenteerd gelijknamige het boek ‘Portraits of Contemporary Circus’ (2016) en vormden het onderwerp van verschillende tentoonstellingen in 2016, met als titel ‘L’histoire d’un type’. En nu schitteren haar werken dus aan de muren van Hotel Bergse Bossen!


Karel Appel

Karel Appel (1921 -2006) is een van de beroemdste Nederlandse kunstenaars en medeoprichter van de kunstenaarsstroming CoBrA, en behoeft dus ook geen introductie. De litho’s uit de Circusserie uit 1978 behoren tot een van de meest bijzondere series van de hand van Karel Appel. De exacte procedure van het drukken heeft Appel nooit prijsgegeven en meegenomen in zijn graf. De werken uit de Circusserie zijn wereldwijd opgenomen in private en openbare kunstcollecties. Bergse Bossen is dan ook enorm verguld en trots dat zij een deel van deze indrukwekkende collectie tentoon mag stellen.

Kom langs en geniet!

Liefhebbers van Karel Appel en van hedendaagse fotografie (én van circus!) kunnen de komende maanden dus hun hart ophalen in de gangen, de Lounge en het Grand Café van Bergse Bossen. Wandel gewoon binnen! Slenter op je gemakje door de gangen, langs de fascinerende zwart-wit portretten van Vera en de zo herkenbare en kleurrijke hand van Karel. Het Grand Café is een mooie plek om even achterover te leunen en al het moois een beetje te laten bezinken. Onder het genot van een heerlijke kop koffie, misschien zelfs  wel met een lekker stuk huisgemaakte taart.., kun je je verlustigen aan nòg een paar van die  kleurrijke en vrolijk makende werken van één van de belangrijkste kunstenaars van Nederland in de moderne Kunstgeschiedenis.

Tot snel!