menu
reserveer uw hotelkamer online
Controleer beschikbaarheid
Bel ons direct
reserveer uw hotelkamer online
Controleer beschikbaarheid

Huis Doorn, huis van vele verhalen

Voor wie geïnteresseerd is in de Eerste Wereldoorlog is Huis Doorn zeker een bezoek waard. Het huis heeft een bijzondere bewoner gehad: ex-keizer Wilhelm II woonde er 21 jaar lang in ballingschap. En hij is er nog steeds, opgebaard in het mausoleum in het park.

Het verhaal achter Huis Doorn

Als Duitsland de Eerste Wereldoorlog verliest en de monarchie eind 1918 wordt afgeschaft heeft keizer Wilhelm II een serieus probleem. Hij is op het moment dat de republiek wordt uitgeroepen in België met zijn troepen. Hij kan niet terug naar Duitsland, en de geallieerden willen hem ook arresteren. Kortom, Wilhelm II gaat voor plan B: naar een neutraal land vertrekken en daar zijn tijd uitzitten. In 1919 klopt Wilhelm II bij Nederland aan en hij koopt Huis Doorn. De waterburcht uit de veertiende eeuw is dan al verbouwd tot een mooie buitenplaats. Wilhelm laat het piekfijn in orde maken en een jaar later betrekt hij het riante huis. Hij woont er tot zijn dood in 1941.

De werkkamer van Wilhelm II in Huis Doorn

De werkkamer van Wilhelm II in Huis Doorn

Wat is er te doen?

Het museum is te bezoeken, maar ook de tuin is prachtig. Er is een oranjerie, met prachtig uitzicht overigens, waar je heerlijk kan lunchen. Huis Doorn heeft regelmatig tentoonstellingen buiten de vaste collectie om en je kunt een rondleiding boeken. Huis Doorn staat goed bekend, mede vanwege de enthousiaste vrijwilligers die er werken.

Bijzondere weetjes

  • Wilhelm II had een passie voor houthakken. Dagelijks hakte hij bomen om. Best een prestatie, omdat hij door een complicatie bij zijn geboorte zijn linkerarm niet kon gebruiken. Hij plantte de bomen gelukkig ook weer aan.
  • Wilhelm II zat goed in Huis Doorn: hij  had een goud gedecoreerde toiletpot.
  • Wilhelm II wenste na zijn dood in Nederland te worden opgebaard, en pas na herstel van de monarchie in Duitsland te worden bijgezet in Potsdam, bij zijn familie. Helaas voor Wilhelm II is Duitsland nog steeds een republiek, en daarom ligt hij nog steeds in het mausoleum bij Huis Doorn.
  • De lievelingsteckel van Wilhelm II, Senta geheten, is begraven bij Huis Doorn en er is een gedenksteen(tje). Het hondje is overleden op de respectabele leeftijd van 20 jaar.

Huis Doorn bezoeken? Vanaf Hotel Bergse Bossen is het 20 minuten fietsen, of ruim een uur wandelen. Alle informatie over dit bijzondere monument vind je op de website.

Op onze Facebookpagina vind je vaker leuke tips, dus like en blijf op de hoogte!