menu

MOA

reserveer uw hotelkamer online
Controleer beschikbaarheid
Bel ons direct
reserveer uw hotelkamer online
Controleer beschikbaarheid

Museum Oud-Amelisweerd

Sinds 2012 is het Landhuis Oud-Amelisweerd een museum met bijzondere exposities en de grootse collectie werken van Armando, met daarnaast Chinese en andere historische behangsels, in een monumentaal pand. Natuur, kunst en historie komen hier op een originele en bijzonder harmonische manier samen. 

Gebouw met geschiedenis

Oud-Amelisweerd is een rijksmonument met een lange geschiedenis. In de 13de eeuw was het een kasteel, maar wie nu de buitenkant bekijkt vraagt zich terecht af wat er inmiddels met dat kasteel gebeurd is. Het pand doet nu niet bepaald 13de-eeuws aan. En dat klopt; troepen van Lodewijk XIV, oftewel De Zonnekoning, hebben het in 1672 praktisch met de grond gelijk gemaakt. Er bleef enkel nog wat fundament over, en een koepel. Daarna is het overgedragen, gerestaureerd, doorverkocht en zo ging het verder. Het landhuis was nog een tijdje in bezit van onder andere koning Lodewijk Napoleon, een Utrechtse en Amsterdamse burgemeester, en tot slot was het van de familie Bosch van Oud Amelisweerd, die het  verkocht aan de gemeente Utrecht.

bel-etage MOA

Vogeltjeskamer MOA, foto: Ernst Moritz

Top-100

Sinds het voorjaar van 2014 zijn de historische buitenplaats en het landgoed ook voor publiek geopend. De tuin, het koetshuis en en landhuis zelf staan in de top-100 van rijksmonumenten in Nederland. In 2016 kreeg MOA de Europe Nostra Award, een prestigieuze prijs voor het op bijzondere wijze herbestemmen en restaureren van cultureel erfgoed. En dat dat helemaal terecht is zie je zeker terug als je er rondloopt.

Der Baum

Der Baum, 1997 Armando | Oliestick op papier. Collectie MOA | Museum Oud Amelisweerd

Handig om te weten:

  • In het koetshuis is een restaurant geopend en er is een museumwinkel.
  • De Armando-collectie komt uit het voormalig Armandomuseum in Amersfoort
  • MOA heet ook een speciale route voor kinderen
  • Er zijn kluisjes voor tassen e.a. in het koetshuis
  • De landgoederen Oud en Nieuw Amelisweerd en Rhijnauwen zijn onderdeel van een historisch natuurgebied waar je prachtig kan wandelen en fietsen. Je kunt ook met de boswachter op stap (reserveer via 0653321884 / 065340817 tijdens kantooruren)
  • Theehuis Rhijnauwen ligt in de buurt: pannenkoekenhuis met prachtig terras aan het water!

MOA bezoeken? Vanaf Bergse Bossen ben je er met de fiets in zo’n 50 minuten, met de auto in een kwartier. Bekijk de website van MOA voor meer informatie over het museum, exposities en openingstijden.

Op onze facebookpagina lees je de laatste nieuwtjes, zoals over bezienswaardigheden, aanbiedingen en leuke nieuwtjes.