menu
reserveer uw hotelkamer online
Controleer beschikbaarheid
Bel ons direct
reserveer uw hotelkamer online
Controleer beschikbaarheid

Statig Slot Zeist

Fietsknooppunt 81

Bezoek Slot Zeist! Over de lange oprijlaan, met aan weerszijden het zuster- en broederplein, ga je naar het omgrachte slot. Het slot is tegenwoordig een congrescentrum, theater en expositieruimte, en er is een brasserie. 

Wat is Slot Zeist?

Wie zich verdiept in de geschiedenis van Slot Zeist komt er vooral achter dat het slot alles behalve een éénduidige bestemming heeft gehad. Het is een slot geweest; een pronkhuis voor een Amsterdamse ijzerhandelaar; het is verhuurd; er is gewoond; het stond nog even op de slooplijst … Slot Zeist heeft een hele geschiedenis doorgemaakt en eigenlijk is het een wonder dat het er nog staat. Het staat er – in de huidige vorm – vanaf 1686. Hoewel het er uitziet als één gebouw was dat het van oorsprong allerminst. Het bestaat uit drie afzonderlijke gebouwen die aan elkaar zijn verbonden; het hoofdgebouw en twee vleugels. Het hoofdgebouw van Slot Zeist, de ‘corps de logis’ was de plek waar de eigenaar destijds woonde. De zijvleugels waren dienstgebouwen. Hier kon het personeel wonen en werken, zonder te veel opgemerkt te worden door de heer des huizes. Dus hoewel het er als één gebouw uit ziet, is het dat niet. De vloeren zitten bijvoorbeeld op verschillende niveaus. Bezoekers van Slot Zeist kunnen tegenwoordig gemakkelijk binnendoor.

Spiegelzaal-slot-zeist

De Spiegelzaal van Slot Zeist

Wat is er te doen in Slot Zeist

Slot Zeist heeft een drukke agenda. Er is genoeg te beleven:

  • Bezoek de brasserie voor een lunch of high tea. Je kunt er ook met groepen terecht (let op: maandagen gesloten).
  • De zalen van Slot Zeist zijn natuurlijk erg mooi. Wil je niet alleen van buiten kijken maar ook echt de binnenkant zien? Boek dan een plekje in één van de rondleidingen met een gids.
  • Bezoek een theatervoorstelling of slotconcert; er wordt van alles georganiseerd.
  • Regelmatig zijn er exposities van kunstenaars en fotografen.

Voor meer informatie, openingstijden en actuele programmering, kijk op de website.

Slot Zeist is ongeveer 25 minuten fietsen, of een kleine anderhalf uur lopen vanaf Hotel Bergse Bossen.