menu
reserveer uw hotelkamer online
Controleer beschikbaarheid
Bel ons direct
reserveer uw hotelkamer online
Controleer beschikbaarheid

Wandelroute Natuurmo(nu)menten

6 km / 10 km

Deze prachtige route in een ‘achtje’ maakt het mogelijk een korte versie te lopen of een langere. Het begin van de wandeling leidt door Landgoed Bornia, wie de lange route loopt komt ook terecht op Landgoed Heidestein.

Fiets- en Wandelboekje Natuurmonument-page-002

Landgoed Bornia

De landgoed is qua natuur bijzonder afwisselend. Het gebied kent naald- en gemengde bossen, akkers, heidevelden en stuifzanden. Wie een indruk wilt krijgen van de diversiteit van natuur in de provincie Utrecht is deze wandelroute erg geschikt. Bijzondere vogels, hagedissen, herten.. ze komen hier allemaal voor. En het is natuurlijk wel zo prettig dat je op het kruispunt van de ‘acht’ kan bepalen of je wel energie hebt voor de 10 KM of toch liever de korte versie wandelt.

Landgoed Heidestein

Maar als je de 10 kilometerroute wandelt… Zie je wel een aantal leuke extra’s. Landgoed Heidestein ligt in de bossen bij Zeist en op de heidevelden en tussen de naaldbomen graast een kudde Drentse schapen, het enige gehoornde schapenras van Nederland. Door deze schapen word het bos in toom gehouden en blijven de heidevelden bestaan. Bij de schaapskooi zijn nog geregeld activiteiten, waaronder schaapsscheren. En je komt langs overblijfselen van het historisch landgoed, zoals het theehuis, wandeltunnels en de aangelegde vijver, ooit allemaal aangelegd omdat de astmatische dochter van de landheer er kwam verblijven voor haar gezondheid.

Zin in een mooie wandeling door een natuurgebied met geschiedenis? Ga voor wandelroute Natuurmo(nu)menten.

De route-afbeelding is een pdf. Klik erop en je krijgt ‘m in groot formaat.