menu
reserveer uw hotelkamer online
Controleer beschikbaarheid
Bel ons direct
reserveer uw hotelkamer online
Controleer beschikbaarheid

Wandelroute Waai & Braai

7 km / 11 km / 17 km

De Waai & Braai wandelroute voert langs Landgoed Stameren (7 km), Landgoed Hoog Moersbergen (11km) en De Kaapse Bossen (17 km). Waai & Braai heeft niets te maken met een Zuid-Afrikaanse barbecue; Huis Stameren werd zo genoemd naar de weersomstandigheden op de Heuvelrug in de tijd dat Huis Stameren werd gebouwd. In 1904 was de Heuvelrug nog helemaal kaal en op de zandvlakte kon het stevig waaien, en in de zomer ‘braaien’: heet worden.

Fiets- en Wandelboekje Waai en Braai-page-002

Stameren

Stameren ligt op de 48 meter hoge Maarnse Berg en is een gevarieerd bos met kleine heideveldjes. Echt een mooi element is de aanwezigheid van verwilderde rododendrons. Bij Huis Stameren is een parkachtige tuin en een vijverpartij. Het heideveldje in de noordwesthoek van Stameren is beschermd rijksmonument: hier liggen urnenvelden met grafheuvels uit de ijzertijd.

Hoog Moersbergen

Dit is een jong, natuurlijk bos met volop eiken en berken. Ooit hoorde dit gebeid bij Kasteel Moersbergen. De oude baronnen en heren van Moersbergen waren actieve boomplanters en de Weymouthdennen en Europese Lariksen zijn daar een erfenis van. Verder staan er eiken en beuken, maar ook essen, lindes en iepen. Vossen, hazen, eekhoorns en vleermuizen komen er veelvuldig voor.

Kaapse Bossen

Deze benaming komt wél van Zuid-Afrika. Hendrik Swellengrebel kocht in 1750 het gebied nadat hij terug kwam uit Kaapstad. Hij vond de bossen lijken op wat hij achter de Tafelberg had gezien. De flora is divers met beuken, open vlaktes, eiken en naaldbomen. In de herfst zijn er veel paddestoelen. Er komen boommarters, verschillende soorten spechten en bosuiltjes voor. De wandeling leidt ook naar uitkijktoren De Kaap, een 67-meter hoge toren die na een flinke klim uitzicht geeft over de hele omgeving.

Een wandeltocht met verschillende mogelijkheden qua lengte en bovendien van alles te zien op het gebied van flora en fauna.

De route-afbeelding is een pdf. Klik erop en je krijgt ‘m in groot formaat.