menu

Expositie Circusserie van Karel Appel bij Bergse Bossen

reserveer uw hotelkamer online
Controleer beschikbaarheid
Bel ons direct Direct contact opnemen
reserveer uw hotelkamer online
Controleer beschikbaarheid

Echte Appels in de gangen van Bergse Bossen!

Karel Appel (1921 – 2006) is een van de beroemdste Nederlandse kunstenaars ooit. In 1948 was hij betrokken bij de oprichting van de kunstenaarsstroming CoBrA waarmee hij veel furore maakte. Aanvankelijk was hij in Nederland, maar later ook in de rest van de wereld, het boegbeeld van de Cobra-beweging. Cobra ontstond uit een experimentele groep Nederlandse kunstenaars die hun krachten bundelden met kunstenaars uit Denemarken en Belgie. (Copenhagen, Brussel & Amsterdam) De stroming heeft slechts kort bestaan maar had een enorme invloed op de moderne kunst. De term “ik rotzooi maar wat aan” werd door tegenstanders van de expressieve stijl van Appel in negatieve zin gebruikt, maar geeft wel goed aan hoe Karel Appel werkte.

Houtsnedes
De twintig werken van Karel Appel die in Bergse Bossen tentoongesteld worden, komen uit de ‘Circusserie’, een serie houtsnedes van in het totaal dertig verschillende werken. Houtsnede (woodcut) is een grafische techniek die niet veel voorkomt. In grote lijnen komt het er bij deze techniek op neer dat er met speciale gutsen in een zachte houtsoort een tekening wordt uitgegutst. Daarna wordt met een inktroller de drukplaat van drukinkt (zwarte of gekleurde) voorzien en vervolgens wordt hierover een vel papier krachtig aangedrukt. De afbeelding ontstaat in spiegelbeeld door het hout dat is blijven staan. De exacte procedure die Appel volgde om zijn werken tot stand te brengen heeft hij nooit prijsgegeven. Hij heeft zijn geheim dus meegenomen in zijn graf.

Een Appel valt niet ver van de boom

Een beetje flauwe woordspeling, maarja dat krijg je als je als hotel omringd wordt door bomen en zo’n schitterende expositie mag inrichten met zo’n klinkende naam. Het mag duidelijk zijn dat Bergse Bossen apetrots 😉 is dat zij de Circusserie van Karel Appel tentoon mag stellen in het Hotel en Grand Café.

Daarbij verwijst de uitdrukking ook naar onze àndere exposant: fotografe Vera Claessen. Zij exposeert, tegelijk met de Appel-serie, met haar prachtige zwart-wit potretten ‘Portraits of Contemporary Circus’. Als dochter van Wim Claessen – eerder directeur van Theaterfestival Boulevard en oprichter/directeur van Festival Circolo (circustheater) – groeide zij op tussen de artiesten, posteerde zij zich tussen 2014 en 2016 opnieuw vóór en achter de schermen van het hedendaagse circus en legde de internationale iconen vast in hun artiestenrol èn als privépersoon.

Gecombineerde expositie Vera Claessen en Karel Appel
De Circusserie van Appel en de ‘Portraits of Contemporary Circus’ van Claessen; de link was snel gelegd en de betrokken partijen waren direct enthousiast. Het resultaat: de unieke combinatie-expositie ‘The Art of Circus’!

De houtsnedes van Karel Appel en foto’s van Vera Claessen hangen verspreid door de gangen en openbare ruimtes van Bergse Bossen en zijn (gratis) te bezichtigen èn te koop (!) van 2 december 2017 tot en met eind februari 2018. Wandel gewoon even binnen!