menu

Foto expositie Vera Claessen

reserveer uw hotelkamer online
Controleer beschikbaarheid
Bel ons direct
reserveer uw hotelkamer online
Controleer beschikbaarheid

L’Histoire d’un Type

Een goede artiest is geworteld in zijn historie en haalt alles uit zichzelf”, vindt Danny Ronaldo, een van de circusartiesten die deel uitmaakt van deze fototentoonstelling bij Hotel Bergse Bossen. Met een serie foto’s brengt fotografe Vera Claessen in beeld hoe die historie een gezicht krijgt.

Vera Claessen
Vera Claessen (1966) was eerder verantwoordelijk voor de foto’s in het boek ‘Portraits of Contemporary Circus’ (2016). Een prachtig boek met portretten, in woord en beeld, waarin internationale circus grootheden heel open vertellen over hun werk, hun verwachtingen, over hun vrees en hoop. Als dochter van Wim Claessen – eerder directeur van Theaterfestival Boulevard en oprichter/directeur van Festival Circolo (circustheater) – raakte zij als kind al vertrouwd met het leven achter de schermen. Ze ziet de kunstenaars optreden, en treft ze ook als (privé) persoon in de kleedkamers en de artiestenfoyer. Ze kent de kunstenaars dus zoals ze zich tonen aan het publiek maar ook hoe ze zijn als ze zichzelf zijn. Het is die dubbele identiteit die een portret van deze circusartiesten zo intrigerend maakt. De persoonlijke kwetsbaarheid van de artiest kenmerkt haar serie portretfoto’s.

Kleinbeeldcamera
Vera koos voor een directe benadering met een professionele kleinbeeldcamera om de artiesten in zwart-wit beelden vast te leggen in hun eigen werkomgeving. De mens in de artiest, de artiest in de mens. Parallel aan de publicatie van het boek werd het werk van Vera Claessen tentoongesteld bij Galerie Hüsstege in ’s-Hertogenbosch . Een selectie van haar foto’s uit het boek werden het afgelopen jaar tijdens verschillende exposities onder de titel L’Histoire d’un Type geëxposeerd.

Vera Claessen komt heel dichtbij zonder ongepast te worden. In alle foto’s is er een zachtheid die de scherpte omringt van de focus die Vera Claessen kiest. Daardoor vertolken de foto’s iets van de persoonlijke levenssfeer zonder ook maar een zweem van voyeurisme. Deze portretten zijn een kwestie van vertrouwen. Het zijn stille beelden die oorverdovend werken. Je vertrouwt blind op hun waarachtigheid’, aldus kunstcriticus Alex de Vries tijdens de opening van haar foto expo l’Histoire d’un type’.

Gecombineerde expositie met Circusserie van Karel Appel
Alsof het zo moest zijn, kreeg Bergse Bossen plotseling de kans om de Circusserie van Karel Appel te exposeren. De link met de werken van Vera was snel gelegd en de betrokken partijen waren direct enthousiast. Het resultaat: de unieke combinatie-expositie ‘The Art of Circus’!

De foto’s van Vera en de werken van Appel hangen verspreid door de gangen en openbare ruimtes van Bergse Bossen en zijn (gratis) te bezichtigen èn te koop (!)van 2 december 2017 tot en met eind februari 2018. Wandel gewoon even binnen!